Sectorless ATM (S-ATM) Konsepti ve Operasyonel Etkilerinin ATCO Açısından Değerlendirmesi

Fatih Varlık
0

Sectorless ATM (S-ATM) Konsepti ve Operasyonel Etkilerinin ATCO Açısından Değerlendirmesi


"Hava sahası yönetiminde, aktüel ya da öngörülen trafik talebini sübvanse edebilmek için sıklıkla tercih edilen sektörizasyon çalışmaları, temel olarak sektörleri küçülterek kontrolörlerin iş yükünü azaltmayı hedefleyen optimizasyon araçları olarak görülmektedir. Teknik olarak sektörleri küçülterek daha fazla sayıda sektöre sahip olmak birtakım avantajlar sağlasa da belirli bir eşikten sonra ayırmalar için kontrolörlere yeterli kontrol sahası tahsis edilememesinin beraberinde kısa uçuş süreleri içerisinde çok sayıda frekans değişimine de yol açması, koordinasyon yükü ve kompleksiteyi arttırma gibi problemlere neden olabilmektedir. Bu çalışmada hava sahası dizaynının ötesinde hava trafik kontrol açısından yeni bir paradigma öneren Sectorless ATM kavramına giriş yaparak, projenin yıllar içerisinde S-ATM’e dönüşümü ele alınacak, potansiyel faydalardan bahsedildikten sonra geçiş stratejilerine değinilecektir. ATCO iş yükü ve çalışma düzeninde önemli değişikliklere sebep olabilecek S-ATM’in insan faktörleri ve ATCO açısından uygulanabilirliği tartışılacaktır. Son bölümde ise konuya ilişkin IFATCA’nın görüşlerine de yer verilmesinin akabinde S-ATM sonrası yaşanabilecek senaryolar üzerinde durulacaktır."

"Sectorless ATM (S-ATM) Konsepti ve Operasyonel Etkilerinin ATCO Açısından Değerlendirmesi" temalı bu çalışmanın satır başları
1-Konvansiyonel Sektör Yapısı ve S-ATM
2- S-ATM kavramına giriş
3. S-ATM kullanım aşamaları
4. S-ATM’in avantajları nelerdir?
4.1 Emniyet
4.2 Verimlilik
4.3 Kapasite
4.4 End-to-end Hizmet Standardı
5. ATCO perspektifinden S-ATM
5.1 Kontrolör iş yüküne etkisi
5.2 İnsan faktörleri açısından S-ATM değerlendirmesi
5.3 Kontrolör “mindset” değişimi
5.4 IFATCA’nın S-ATM uygulamasına yönelik görüşleri
6. S-ATM sonrası yaşanabilecekler

Çalışmanın tamamını önizleyebilir ya da daha sonra okumak için indirebilirsiniz.
Çalışmayı orijinaline sadık kalarak, yazar bilgilerine atıfta bulunup paylaşabilirsiniz.(alert-warning)

Varlık F., Sectorless ATM (S-ATM) Konsepti ve Operasyonel Etkilerinin ATCO Açısından Değerlendirmesi, Ekim 2024.(alert-success) 

(getButton) #text=(S-ATM Konsepti ve ATCO) #icon=(download) #color=(#1bc517) 

Etiketler:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul ediyorum!) #days=(20)

Daha iyi bir site görüntüleme deneyimi için çerezlere izin verin. Daha fazlası
Ok, Go it!